Stichting leven met stemmen.

stemmen horen accepteren en begrijpelijk maken

Sinds 1987 hebben we acht onderzoeken naar de ervaring en het verloop van stemmen horen gedaan:

1) het experiment: (1987)

Deze studie bestond uit een enquête onder 400 stemmen hoorders die hun naam hadden opgegeven na de TV uitzending van Sonja op Maandag. In de enquête werden vragen gesteld naar de ervaring  stemmen horen.
De voornaamste publicaties zijn "Hearing Voices" in het Schizophrenia Bulletin (1989) en "Coping with voices" in het Brit.J. of Psychiatry (1992);

Lees meer: het experiment

2) case studies (1990)

Deze studie gaat dieper in op de individuele ervaring stemmen te horen. Beschrijft zowel patiënt stemmenhoorders als stemmenhoorders die stemmen een inspiratie bron zijn en die daarvan nooit ziek werden.
Voornaamste publicatie "stemmen horen accepteren " (1999) Tirion, Baarn 2de druk. Nu verkrijgbaar via onze webshop
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer: case studie

3) vergelijkend onderzoek (1996)

In deze studie worden op een systematische manier patiënt stemmen hoorders vergeleken met stemmenhoorders die geen patiënt werden.
Belangrijkste publicaties boek "Omgaan met stemmen horen" een gids voor hulpverleners (1999). Verkrijgbaar via onze webshop Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer: vergelijkend onderzoek

4) gespreksgroepen voor mensen die stemmen horen ( 1997- 2007)


Dit onderzoek beschrijft en evalueert twee stemmenhoorders groepen
Publicatie "Gespreksgroepen voor mensen die stemmen horen" herziene versie te verkrijgen bij Stichting Weerklank of via de webshop: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer: gespreksgroepen voor mensen die stemmen horen

5) vervolg onderzoek bij 80 kinderen die stemmenhoren (2005)

80 jeugdigen tussen 8 en 18 werden drie jaar gevolgd en viermaal geïnterviewd over hun stemmen horen ervaring. Het verloop is bij de meeste gunstig. Ouders leren hun kind zien als een bijzonder kind en niet als ziek.
De voornaamste publicatie is: "Kinderen die stemmen horen". Wat je moet weten en wat je kunt doen. Natuurlijk verkrijgbaar via onze webshop Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer: onderzoek bij kinderen die stemmen horen. 

6) trauma en stemmen horen (2005)

Deze studie geeft en overzicht van de litteratuur en analyseert de relatie tussen trauma en psychose zoals wij dat aantroffen bij de stemmenhoorders uit onze anders onderzoeken.
Voornaamste publicatie "Trauma and hearing voices" Hoofdstuk 8 in Larkin & Morrison (2005) Trauma and Psychosis (Routledge)

Lees meer: trauma en stemmen horen

7) Adaequate hulpoverlening

Een studie naar het verloop van het herstel bij 12 stemmen hoorders in  maandelijkse groepsbijeenkomsten gedurende een jaar.
Deze studie was een pilot voor het volgende onderzoek. 

8) herstelproces:

Een studie bij 50 stemmenhoorders die herstelde van hun hinder van hun stemmen en ook hun leven weer in eigen handen namen. 50 verhalen met een analyse van de gerapporteerde informatie over het herstel.
Voornaamste publicatie boek: "Living with Voices"  te bestellen via onze webshop Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer: herstelproces