Stichting leven met stemmen.

stemmen horen accepteren en begrijpelijk maken

Het probleem ontdekken

 Hiermee bedoelen we wat je kunt doen om er achter te komen welke problemen in het leven van de stemmenhoorder de reden kunnen zijn voor het gaan horen van stemmen. Het gaat om de volgende stappen  

1 Een relatie leggen

 Het gaat hierbij om interesse te tonen in de persoon van de stemmen hoorder door te vragen naar zijn persoon om die beter te leren kennen. Wat hij doet, hoe hij leeft, wat zijn interesse zijn etc. en voor welke problemen hij hulp zoekt.

Vervolgens verteld u iets over u zelf. hoe u er toe gekomen bent om met stemmen hoorders te gaan werken. Dat u stemmen horen erkend als een reële ervaring met vele facetten waarover u met de stemmenhoorder wil praten. Het doel is de stemmen beter te leren kennen en hun boodschappen te leren begrijpen. 

Ook verteld u dat stemmen horen op zich geen teken is van gekte of een symptoom van een psychiatrische ziekte, maar dat het zo ongeveer bij 4% van de bevolking voorkomt en dat er maar weinig mensen ziek mee worden (link). De meesten kunnen er goed mee overweg en voelen zich er door geholpen. Dat het heel goed mogelijk is met de stemmen te leren omgaan. Het kan wel een hele boel inspanning vergen om over de angst en machteloosheid heen te komen. Maar dat u daar de stemmen hoorder mee wilt helpen als hij daar behoefte aan heeft, want dat geld meestal niet voor alle stemmen maar vooral voor de hinderlijke stemmen. Over de relatie leggen wordt helder verteld in het boek: ìAdequate hulp aan stemmenhoordersî te bestellen bij onze webwinkel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2 Het Interview

 Het interview is bedoeld om op een systematische manier de stemmen horen ervaring in kaart te brengen. Het is een belangrijke stap om meer inzicht in de problematiek te krijgen zowel voor de stemmen hoorder als de hulpverlener, vriend of familielid. een instrument daar voor is het Maastrichtse stemmen interview.

Dit Interview is gericht op de ervaring van het stemmen horen zelf. Hierin worden heel veel vragen gesteld om meer duidelijkheid te krijgen over allerlei karakteristieken van de stemmen die heel persoonlijk zijn en van persoon tot persoon verschillen.

Dit Interview kunt down laden van deze website. De manier waarop u het interview het beste kan gebruiken staat beschreven in hoofdstuk 5 van het boek: Omgaan met stemmen is ook te bestellen bij onze webwinkel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

3 Het maken van een verslag

 Na het afnemen van een interview is de volgende stap het maken van een samenvattend verslag van het Interview. Dit is heel belangrijk omdat dit het mogelijk maakt de verzamelde informatie op een overzichtelijke manier in beeld te krijgen. Zonder een helder overzichtelijk verslag is het haast niet mogelijk de daarop volgende stap te zetten. Deze stap wordt beschreven in hoofdstuk 6 van het boek ìOmgaan met stemmenî te bestellen bij onze webwinkel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

4 Het maken van een construct of het leggen van een relatie met achterliggende problemen.

 Deze  methode wordt besproken in hoofdstuk 7 van "Omgaan met stemmen"  en geeft antwoord op twee vragen:

 Welke personen representeren de stemmen? Dit zijn veelal personen die bij de ervaren problemen betrokken zijn of zijn geweest.  de stemmen kunnen ook de emoties representeren, die als gevolg van de ervaren akeligheden tot problemen leiden. Ze hangen samen met wat er gebeurt is aan moeilijke ervaringen in het leven van de stemmen hoorder. Zo kunnen de karakter trekken van de stemmen wijzen op de mensen die de stemmenhoorder in zijn jeugd bijv. heel erg gepest hebben. De stem kan ook lijken op de degene waardoor de stemmen hoorder seksueel misbruikt is. Zo kunnen er veel mogelijke verbanden zijn tussen de stemmen en degene die betrokken zijn (geweest) bij de negatieve ervaringen 

Welke problemen worden in het stemmen horen gerepresenteerd? De onderwerpen waarover de stemmen praten en/of de periode waarin de stemmen voor het eerst kwamen kunnen wijzen op wat er in die tijd gebeurd is. Zo kan een stem waarschuwen tegen intimiteit door de stemmen hoorder er aan te herinneren wat er gebeurd is. Dat is dan wel meestal niet meer actueel maar leeft via de stem als herinnering door. Deze herinnering en vooral de betrokken emoties kunnen nog lang een hinderpaal vormen bij intimiteit als de stemmenhoorder niet door heeft wat er gebeurt en te veel naar de stem luistert Hij herkend of begrijpt dan de samenhang met vroeger niet. De stemmen geven vaak uitdrukking aan de emoties die samenhangen met wat er vroeger is gebeurt.  

5 Er zijn nog andere wegen die naar Rome leiden

 Bijvoorbeeld door de stemmen hoorder het boek te geven van Ron Coleman en Mike Smit : ìwerken met stemmenî Dit boek is geschreven voor stemmen hoorders om er zelf mee te werken en er hun eigen geschiedenis door te leren kennen. Zo leren ze de relatie kennen tussen de stemmen en wat hen in hun leven is overkomen. Dit boek is ook te bestellen bij onze webwinkel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

6 Een laatste weg, die vaak een eerste weg is die stemmen hoorders volgen is het deelnemen aan een Stemmen Hoorders groep.

 Dit zijn groepen waarin de stemmen hoorder zich vrij voelt zijn eigen tempo te bepalen en waarin hij zich ook veilig voelt omdat stemmen horen daar gewaardeerd wordt en gerespecteerd. Hij maakt dan kennis met andere stemmen hoorders waar hij veel van kan leren. bij het omgaan met de stemmen. Hij kan daar ook meer duidelijkheid krijgen over de relatie tussen zijn stemmen en wat hem is overkomen. Informatie over waar stemmen groepen in Nederland actief zijn is te krijgen bij de Stichting Weerklank