Stichting leven met stemmen.

stemmen horen accepteren en begrijpelijk maken

Cursus - Stemmen horen, begrijpelijk maken


Een vierdaagse cursus voor professionals binnen de GGZ


Achtergrond van de cursus

In de traditionele geestelijke gezondheidszorg zijn hulpverleners niet gewend om met de stemmenhoorders over hun stemmen te praten. De meeste stemmenhoorders voelen zich door deze aanpak niet geaccepteerd. Dit schaadt hun zelfwaardering. Ze ervaren dat de traditionele aanpak niet op hun ervaringen slaat, sterker nog hen ervan vervreemd. Stemmen horen is voor iedere stemmenhoorder een individuele ervaring en heeft dan ook een individuele betekenis. Stemmen hebben een signaal functie en duiden op problemen waar de stemmenhoorder niet mee kan omgaan. In de laatste jaren komt steeds duidelijker naar voren dat men met deze ervaringen kan leren omgaan en ook met de problemen die eraan ten grondslag liggen. De GGZ richt zich vooral op het onvermogen van de stemmenhoorders i.p.v. hun vermogen om met hun stemmen om te leren gaan en hun ervaringen te gebruiken i.p.v. er door gebruikt te worden. Daarom is het nodig dat professionelen getraind worden in een werkwijze die beter aansluit bij de persoonlijke ervaringen.

Deze benadering stimuleert de eigen krachten van de stemmenhoorder om te herstellen; een eigen plek realiseren met behoud van de eigen ervaring. Zoals Ron Coleman zegt; ' je eigen leven leiden en niet dat van je stemmen'


Doel cursus

  • • Training van cursisten in samenspraak met een ervaringsdeskundige. De cursisten worden geacht een stemmenhoorder naar de cursus mee te nemen.

    • Voldoende kennis ontwikkelen om de ervaringen van stemmenhoorders begrijpelijk te maken in relatie tot de individuele levensgeschiedenis en stemmenhoorders strategieën aan te bieden die hen in staat stellen met hun problemen en de daarbij behorende emoties om te gaan.

    • Het belang van de relatie met de stemmenhoorder te ervaren en herstel mogelijk te maken.

Wanneer de cursus beëindigd is zullen de cursisten in staat zijn:

• Op een gestructureerde manier over de ervaring te praten waarbij aandacht gegeven wordt aan de karakteristieken van de afzonderlijke stemmen.
• Het Maastrichtse interview met een stemmenhoorder te gebruiken.
• De geschiedenis van het stemmen horen te begrijpen.
• Inzicht te krijgen in de elementen die aandacht moeten krijgen bij de begeleiding zoals de acceptatie van de stemmen en de manier van omgaan met emoties.
• De invloed van de huidige GGZ en haar hulpaanbod te begrijpen.

Informatie

Kosten
De kosten van de opleiding zijn € 1500,- per persoon, zijn inclusief leer-, les-, en hulpmiddelen.
Stemmenhoorders gaan gratis mee.

Tijdsplanning
4 maal 2 aansluitende dagen 

Aanmelding
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u deze richten aan:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.