Stichting leven met stemmen.

stemmen horen accepteren en begrijpelijk maken

Stemmenhoorders

U bent niet de enige

You are not alone


Deze website beschrijft een andere benadering, waarbij het mogelijk wordt te herstellen van de onaangename effecten van het stemmen horen.

Andere Benadering

De andere benadering is de stemmen accepteren, niet om wat ze zeggen maar als stemmen die heel persoonlijk zich tot jou richten of over jouw praten. In het begin zijn vooral de stemmen hoorders die patiënt worden bang voor ze en willen ze kwijt. Maar dat is een begin fase die te overwinnen is, want ze hebben een boodschap die in het begin niet makkelijk te begrijpen is omdat ze zo extreem de boodschap brengen. Maar inmiddels is wel duidelijk geworden, dat een andere benadering ook een heel ander effect heeft. 50 stemmen hoorders die dat is gelukt vertellen hun verhaal in het boek "Living with Voices"
  

Menselijke variatie 

Stemmen horen is op zich zelf geen uiting van gekte of een symptoom van een ziekte. Ze zijn een menselijke variatie en komen bij veel meer mensen voor dan alleen maar bij patiënten, die stemmen horen. De meesten worden niet ziek van ze, maar op een positieve manier door ze geadviseerd en geïnspireerd.

 

Ziek van worden

Je kunt er wel ziek van kan worden, wanneer ze je angst aanjagen en volledig de baas willen zijn, veel kritiek uiten en je machteloos maken. En ook wanneer ze je proberen aan te zetten tot agressie en of je zelf iets aan te doen. Ze zijn een reactie op wat je hebt meegemaakt in je leven en de emoties die daar het gevolg van waren. Die emoties waren te heftig om mee om te gaan en de stemmen hebben hun plaats ingenomen. (zie ontstaan)

 

Herstellen

Herstellen kan door er over te leren praten liefst met andere stemmen hoorders, door ze te leren accepteren als persoonlijk en de relatie met wat er in jouw leven gebeurt is te leren kennen en daar mee te leren omgaan door de macht terug te nemen en je gevoelens weer als je eigen gevoelens te herkennen. Kortom je relatie met ze te veranderen. Over ze leren praten kan het beste in stemmenhoorders groepen, want dat is een veilige accepterende omgeving van mensen met dezelfde ervaring. (zie stemmen hoorders groepen)